Duurzaam maken van je woning afbeelding

Duurzaam maken van je woning

Wanneer je erover denkt om je woning te verduurzamen, kan het zijn dat je even niet weet waar te beginnen of hoe dit te financieren. We zetten een aantal zaken op een rijtje.

Hoe kun je je huis verduurzamen?

Een aantal manieren om je huis te verduurzamen zijn o.a. het aanbrengen van:

  • nieuwe isolatie van spouwmuren, dak of vloer
  • zonnepanelen of zonneboiler
  • HR++ of triple-glas
  • warmtepomp
  • energiezuinige kozijnen of deuren
  • klokthermostaat of energieverbruiksmanager
  • energiezuinige ventilatie
  • isolatie van verwarmingsbuizen, radiatorfolie of tochtstrippen
  • groen dak (sedumdak)

Waarom zou je duurzaam willen wonen?

  • De waarde van je woning stijgt.
  • Je wooncomfort wordt vergroot doordat de temperatuur in je woning beter te regelen is en/of er minder tocht in huis zal zijn.
  • Je huishouden zal bijdragen aan een beter milieu.

Vanaf 1 januari 2022 ben je bij verkoop van de woning verplicht om een definitieve energielabel te verstrekken aan de koper.  Hoe duurzamer de woning, hoe hoger de verkoopopbrengst.
Onderzoek in opdracht van de makelaarsvereniging NVM toont aan dat hoe duurzamer de woning is, hoe hoger de verkoopopbrengst. Optisch vergelijkbare woningen leiden tot verschillende opbrengsten afhankelijk van het energielabel. Op termijn bespaar je op je energierekening: Met een verbetering van label G naar label C gaat het gemiddelde gasverbruik omlaag van 1.365 m3 naar 1.070 m33, een besparing van 21%. Dat is goed te zien in onderstaande grafiek:

%-stijging woningwaarde voor alle woningen in Nederland. Voor een woning met label C wordt gemiddeld 7,9% meer betaald dan voor een vergelijkbare woning met label G. Bron: brainbay

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

  • Hypotheek
    Je kunt verduurzamende maatregelen financieren met je hypotheek. Als je woning overwaarde heeft, zou door deze overwaarde onder bepaalde voorwaarden je bestaande hypotheek verhoogd kunnen worden, bijvoorbeeld door een tweede hypotheek af te sluiten.Normaal gesproken mag je tot maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. Wanneer een deel van de hypotheek voor verduurzaming wordt gebruikt, geldt er een maximale hypotheek van 106% van de woningwaarde. Dat biedt dus mogelijk extra financiële ruimte als dit binnen jouw inkomen past.

 

  • Energiebespaarbudget
    Een aantal geldverstrekkers bieden een extra budget aan om met de hypotheek mee te lenen. Je kunt dan nadat je de woning in eigendom hebt gekregen in rust uitzoeken wat voor jouw situatie de meest interessante maatregelen zijn om te nemen. Hiervoor heb je dan maximaal twee jaar de tijd.

 

  • Een lening specifiek voor het verduurzamen van je woning
    Een lening speciaal voor de verduurzaming van je woning behoort ook tot de opties. Er bestaan een aantal mogelijkheden om leningen met lagere rentes (vergeleken met een persoonlijke lening) die je voor verduurzaming van je huis kunt gebruiken. Een Energiebespaarlening (https://www.warmtefonds.nl/) is hier een voorbeeld van.Ook bieden sommige gemeenten mogelijkheden voor leningen.

    Leusdenaren kunnen hier terecht voor meer informatie binnen Gemeente Leusden:  https://www.leusden.nl/duurzaamheid/financiering

    Amersfoorters kunnen via deze link meer informatie vinden: https://www.amersfoort.nl/duurzame-stad-2.htm

 

  • Spaargeld gebruiken
    Het gebruiken van spaargeld is ook een manier om verduurzamende maatregelen te financieren.

 

  • Een persoonlijke lening
    Voor relatief kleinere investeringen leidt deze tot lage kosten.

 

Zijn er subsidiemogelijkheden?
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is door de overheid georganiseerd voor mensen met een koopwoning die verduurzamende maatregelen treffen. Er kan gebruik van worden gemaakt wanneer er geïnvesteerd wordt in een (hybride)warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen.  Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland, https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren lees je hoe dit in zijn werking gaat.

 

Geen BTW meer over Zonnepanelen voor particulieren
Het Kabinet heeft bekend gemaakt om vanaf 1 januari 2023 de btw op de levering en installatie van zonnepanelen op en bij woningen terug te brengen naar nul. Het verduurzamen van de woning wordt daarmee weer iets gemakkelijker gemaakt.

 

Wil je meer weten wat voor jou een passende financiering is om je woning te verduurzamen?
Neem dan contact met ons op. Wij kijken dan samen wat voor jou een goede oplossing is.